https://scradaseni.wordpress.com

Istoricul învățământului în Rădășeni

Învățământul în comuna Rădășeni își are originea în setea de cunoaștere a oamenilor acestei comunități.

În anul 1558, Alexandru Lăpușneanu a ridicat Mănăstirea Slatina, astfel că în asemenea împrejurări era necesară apariția unei școli bisericești pentru pregătirea personalului. Satul Rădășeni își leagă o parte din istoria sa de domnitorul Ștefan Tomșa, care l-a declarat sat domnesc, aducându-și de aici darabanii din slujba sa. Se istorisește că în acest sat Domnitorul ar fi învățat carte la o școală preoțească care funcționa în acest loc. Interesantă este locația la Rădășeni a unei școli de grămătici. Într-un hrisov de la 1743 aflăm că pe la 1580 la Rădășeni funcționa o școală bisericească: ”…fiind Ștefan Tomșa copil mic și sărac au învățat carte la Școala din Rădășeni”. Școala a funcționat mult timp, de vreme ce în secolul al XVIII-lea sunt atestați țărani care scriau în limba română folosind litere chirilice, precum Toader și Dionisie.

Mult mai târziu, în anul 1858, Vasile Cantacuzino, arendașul moșiei Rădășeni, a înființat și întreținut Școala Sătească de trei ani pentru băieți, primul învățător fiind preotul Gheorghe Lateș, fost profesor la Școala de Catiheți din Fălticeni, școală la care a învățat printre alții și marele povestitor Ion Creangă.

Începând cu anii 1860 – 1861, s-a înființează și o clasă pentru fete ce avea ca local clădirea administrației moșiei până la 1898.

În anul 1924 se construiește un nou local care cuprinde patru clase și o cancelarie, director fiind învățătorul C. Cardas.

Între anii 1941 și 1945 a funcționat cantina școlară subvenționată de Căminul Cultural, ce pregătea masa pentru 200 de elevi.

În anul 1942 sub direcția învățătorului Vasile T. Gavril și sprijinit de un alt fiu al satului, colonelul Ion Lovinescu, ia ființă un grup școlar experimental, unde predarea la clasele V – VIII se făcea pe obiecte. Sunt admiși și elevi de la Școala din Lămășeni, împreună cu învățătorul Mihai Niculăiasa care va preda obiectele Istorie și Geografie.

În perioada 17 martie 1944 – 25 noiembrie 1944 cursurile sunt întrerupte din cauza războiului, iar în perioada 1946 – 1948, cu sprijinul Căminului Cultural, se anexează școlii cancelaria profesori și directori, secretariat, sala de materiale repartizate la parter și etaj.

În anul 1976 s-a construit un nou local al școlii (actualul corp A), dotat cu 8 săli de clasă, laborator de fizică – chimie, cancelarie, bibliotecă cabinete pentru director, secretariat și contabilitate.

Din anul 2004, Școala din Lămășeni poartă numele învățătorului ”Mihai Niculăiasa” iar din 2005 Școala din Rădășeni poartă numele generalului ”Ion Lovinescu”.

În anul școlar 2008 – 2009, Școala ”Ion Lovinescu” Rădășeni a sărbătorit cu bucurie 150 de ani de existență.

Dascălii acestei școli vor trăi și construi prezentul, vor pregăti viitorul și vor continua să modeleze sufletele copiilor din această comunitate. Îi vor învăța ”pe cei neștiutori” să-și ia permanent puterea din trăinicia gliei străbune. din frumusețea și prospețimea florilor de măr.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s